IMG_2602Od razu mówię – jest przy tym sporo kombinacji. Zapewne jest w tym daniu milion kalorii, ale ta skorupka taka omnomnom… Przepis z ulubionej gazetki jedzeniowej :)

SKŁADNIKI:

pół szklanki bułki tartej

150g szynki

pół szklanki orzechów włoskich zmielonych

pół szklanki startego parmezanu

pół szklanki mąki

10 jajek

3 łyżki mleka

4 ogórki kiszone

150g tartego żółtego sera

1 łyżka majonezu

olej do smażenia

sól, pieprz, koperek do dekoracji

PRZEPIS:
1. przygotowujemy 3 miski: 
– pół szklanki mąki
– 2 rozkłócone jajka z 3 łyżkami mleka
– pół szklanki bułki tartej z orzechami i parmezanem + sól
2. gotujemy na twardo pozostałe 8 jaj
3. ugotowane i obrane jajka obtaczamy w mące, jajku i mixie z bułką tartą
4. pkt 3 wykonujemy jeszcze raz :)
5. jajka smażymy na oleju ze wszystkich stron
6. gdy przestygną kroimy je na pół bardzo delikatnie by nie uszkodzić orzechowych skorupek
7. kroimy w drobna kostkę ogórki, szynkę i dodajemy starty żółty ser oraz starte na dużych oczkach ugotowane jajka wyskrobane z łódeczek
8. do składników dodajemy majonez i mieszamy doprawiając solą i pieprzem
9. łódeczki faszerujemy tym co powstało xD dekorujemy koperkiem

fot. czupak

Advertisements