Jeden z ulubionych obiadów „na słodko” :)

SKŁADNIKI:

2 woreczki ryżu 

1L mleka

3 jajka

3 łyżki masła

1/2 szklanki cukru

6 jabłek

łyżka sproszkowanego cynamonu

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy żaroodpornej

PRZEPIS:
1. woreczki ryżu gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie
2. przekładamy ryż do gotującego się mleka i gotujemy 20 minut (uwagamy by mleko nie wykipiało, bo będziemy płakać nad rozlanym mlekiem? ;D nieeeee… ;D)
3. obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plajsterki
4. do jednej miski wrzucamy białka z jajek ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę
5. do drugiej miski wrzucamy żółta z białek i ucieramy z 3 łyżkami cukru, po czym dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i ucieramy na jednolitą masę
6. ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy do „żółtkowej masy”, mieszamy
7. do masy dodajemy białka i mieszamy łyżką
8. masę przekładamy do otłuszczonej i posypanej bułką tartą misy żaroodpornej, na nią wykładamy jabłka, posypujemy resztką cukru i cynamonem oraz wiórkami pozostałego masła
9. pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut

fot. czupak

Reklamy