bezaPrzepis dostałam od mojej Ol :) Troszkę go zmodyfikowałam fizycznie ;) Uwaga! Beza ta jest przesłodka!

SKŁADNIKI:

6 białek

szczypta soli

300g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki cukru demerara

1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

18 suszonych daktyli + kilka do dekoracji

250g serka mascarpone (polecam Piątnicę)

300ml śmietany kremówki 30% (polecam Piątnicę lub Malutę)

1 łyżka cukru pudru + 1 łyżeczka cukru pudru

150g masy kajmakowej (polecam kajmak z puszki SM Gostyń)

pół szklanki orzechów włoskich posiekanych + kilka całych do dekoracji

PRZEPIS – BEZA (robimy ją o wiele wcześniej niż masę – patrz pkt 9)
1. w misce ubijamy 6 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę
2. dodajemy 300g drobnego cukru i 2 łyżki demerara cały czas miksując tak aby powstała lśniąca sztywna piana
3. dodajemy łyżkę octu lub soku z cytryny i miksujemy
4. kroimy drobno 8 daktyli, dodajemy je do masy i znów miksujemy (to już ostatnie miksowanie bezy ;) )
5. blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej dwa okręgi (przykładam miseczkę do płatków, która ma 15cm średnicy; okręgi mogą być większe lub mniejsze, ważne by mieściły się na jednej blasze)
6. wykładamy masę bezową na okręgi, tworzymy dwa trochę grube i wysokie kółka hula-hop ;D jak tam się komu zmieści i pomieści (proszę się nie stresować, że okręgi będą za wysokie i obszerne – tak ma być)
7. do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy blachę ma 5 minut
8. po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 90 minut 
9. beza powinna się zarumienić i być chrupko-sucha, najlepiej zostawić ją w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilka godzin lub całą noc

PRZEPIS – KREM i FINAŁ:
1. mascarpone miksujemy z kajmakiem na gładką masę
2. śmietankę ubijamy w innej misce, na sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru
3. delikatnie mieszamy masę kremówkową z masą mascarpone
4. dodajemy 10 posiekanych daktyli oraz posiekane orzechy i mieszamy wnet ;D
5. bierzemy jedno z naszych hula-hop, wykładamy na niego masę (możemy spokojnie pakować też masę w pustą dziurkę w środku jeśli mamy jej za wiele)
6. to co powstało przykrywamy drugim hula-hop
7. ozdabiamy całymi daktylami, całymi orzechami i oprószamy łyżeczką cukru pudru – tadaaa!

fot. czupak

Reklamy