Jest chyba najlepszym ciastem z ‚prawie gotowców’. Naprawdę! A do tego wychodzi taki sam jak na zdjęciu z kartonika, idealny. Więc jeśli ktoś ma ochotę na delikatną masę śmietankową z płatkami czekolady, ułożoną na banankach i otuloną czekoladowym ciastem to niech biegnie do sklepu po kartonik z ciastem oraz po składniki, a ja tu poczekam ;D POLECAM!

SMAKI: kopiec kreta classic, czekoladowy, sernik (z czego jadłam jak na razie tylko classic)

PRODUCENT: Dr. Oetker

MARKA: Dr. Oetker

CENA: ok. 6,00zł

SKLEPY: Tesco

SKŁADNIKI:

1 kartonik kopiec kreta classic

100g miękkiej margaryny

2 jaja

75ml (ok. 6 łyżek) mleka

3 banany

500ml schłodzonej śmietanki 30% (Piątnica i Milkland dają radę)

100ml (ok. 8 łyżek) letniej wody

do nasączenia ciasta – woda, cukier, sok z cytryny 

PRZEPIS:
1. mieszankę do wypieku ciasta wsypujemy do miski, dodajemy margarynę, jaja i mleko, całość miksujemy 3 min.
2. okrągłą formę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią równomiernie ciasto
3. ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 180 stopni, czas pieczenia to ok. 45 min.
4. upieczone i wystudzone ciasto wykładamy na płaski talerz i zostajemy rzeźbiarzami :) wydrążamy miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, ale zostawiamy 1cm brzeg nienaruszonego ciasta, okruchy przekładamy do miski i równomiernie rozkruszamy je w niej
5. wydrążony spód ciasta nasączamy wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny
6. banany obieramy, przecinamy wzdłuż i układamy płaską stroną na wydrążonym cieście (można skropić banany sokiem z cytryny by nie zmieniły barwy)
7. schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno
8. do osobnego naczynia wlewamy wodę i mieszankę do masy, i miksujemy 0,5 min.
9. mieszankę przekładamy szybko do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy dodając płatki czekoladowe  
10. masę wykładamy na banany, rzeźbimy kopiec pozostawiając 1cm wolnego miejsca od brzegu
11. uformowaną kopułę posypujemy okruchami ciasta i wstawiamy na 2 godz. do lodówki

A żeby się lepiej miksowało (The Cardigans – ‚Lovefool’) http://www.youtube.com/watch?v=GU6i_JhbVsc&feature=fvst

Ciekawostki od Dr. Oetkera:
– rodzina o nazwisku Oetker istniała i istnieje do dziś; Dr. August Oetker, aptekarz w 1891 wynalazł proszek do pieczenia i od tego zaczęła się produkcja wszystkich koncentratów spożywczych; dziś także firmą zarządzają członkowie rodziny Oetker, wnuki i prawnuki sławnego założyciela;
– firma Dr. Oetker otworzyła swoją pierwszą fabrykę w Polsce już w 1922 r.; fabryka ta mieści się do dnia dzisiejszego w Gdańsku Oliwie i produkuje prawie cały dostępny w ofercie asortyment produktów; ponadto w 2000 roku firma Dr. Oetker przejęła w 100% udziały w spółce Rigga, w której produkowana jest pizza mrożona, Ristorante Edizione Speciale oraz Rigga;
– produkty w proszku jak galaretki, kisiele czy budynie czasami są błędnie postrzegane jako produkty w 100% syntetyczne; wszystkie desery w proszku oferowane przez Dr. Oetkera są produkowane bez konserwantów; długi termin do spożycia wynika przede wszystkim z faktu, iż mamy do czynienia z produktami w proszku; prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów w produktach o dużej zawartości suchej masy jest znikomo małe; niebezpieczeństwo rozwoju bakterii pojawia się bowiem najczęściej w środowiskach o dużej wilgotności;
– pojawiają się czasami opinie o podejrzanym działaniu lub szkodliwości składników E; należy wiedzieć, iż nie wszystkie składniki oznaczone na opakowaniu jako E to konserwanty chemiczne; wśród E mogą pojawić się środki syntetyczne, ale także i naturalne, spełniające różne funkcje, np. spulchniające (soda oczyszczona), zagęszczające (skrobia ziemniaczana modyfikowana), wzbogacające (kwas askorbinowy); naturalnymi E, stosowanymi przez Dr. Oetkera, są m.in.:
E 330 kwas cytrynowy, naturalny konserwant
E 407 karageny otrzymywane z wodorostów, służące jako substancja zagęszczająca
E 153 węgiel roślinny otrzymywany przez zwęglenie drewna, barwnik
E 160b annato otrzymywane z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L., barwnik
E 163 antocyjany otrzymywane m.in. ze skórek winogron, barwnik
E 322 lecytyna uzyskiwana z oleju sojowego, naturalny emulgator

fot. http://www.koncentraty.pl

Reklamy