Glögg to rodzaj grzanego wina, wywodzący się ze Szwecji, ale popularny w całej Skandynawii i w Estonii. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, miód, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie – najczęściej migdały i rodzynki, napój można wzmocnić również alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem. Glögg jest bardzo popularnym napojem w Skandynawii w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podaje się go w kubkach wraz z rodzynkami i migdałami (tako rzecze Wikipedia).

Na szczęście w sklepach można kupić gotowy glögg, który często jest w wersji bezalkoholowej i właśnie takim koncentratem jest Glögg firmy Saturnus. Rozgrzewa całą rodzinę na spacerze zimowym lub nartach. Jeśli wybierzemy mocniejszą alternatywę np. z rumem i bakaliami to na pewno będzie niezapomnianą atrakcją przy kominku czy ognisku :D 

Na opakowaniu podano, że należy podgrzewać (nie gotować!) 1 część koncentratu i 2 części pozostałych płynów czyli np. wina (półwytrawne lub słodkie), wódki czy wody (w wersji bezalkoholowej). Można dodać rodzynki i migdały. Z doświadczenia wiem, że Glögg ten jest słodki po zbóju XD więc następnym razem będę mieszać 1:3, a nie 1:2. POLECAM gorąco!

SMAKI: na stronie firmy Saturnus znalazłam tylko jeden smak koncentratu Glögg, są natomiast inne Glögg’i już rozdrobnione np. bez cukru, z whisky czy czekoladą – http://www.saturnus.se

PRODUCENT: Saturnus AB(?)

MARKA: Saturnus Glögg

CENA: ok. 16,00-17,00zł

SKLEPY: przed świętami znalazłam w sklepie Duka, w zeszłym tygodniu już nie mieli, ale mają w Ikea (niestety wydaje mi się, że pojawia się tylko sezonowo)

WSZYSTKIEGO ZDROWEGO I SMACZNEGO W NOWYM ROKU WAM ŻYCZĘ! :) http://www.youtube.com/watch?v=GreaNhQzY5U&list=FLfGlF_hG6gOTLxIGAK9NG3A&index=21&feature=plpp_video no i Sydney http://www.youtube.com/watch?v=_crNUYe3q8g

fot. http://www.swedishfoodshop.com

Reklamy