Ciasto Nutella, które smakuje trochę jak sernik na zimno z galaretką, na kruchym nutellowym spodzie, było hitem tych Świąt w domu mym. Podziękowania dla koleżanki Ani, która uraczyła mnie przepisem na owe ciacho :) Dzięki temu przysmakowi życie staje się lepsze :D POLECAM!

SKŁADNIKI:

1 duży słoik Nutelli

1 opakowanie sucharków delikatesowych (a dokładnie półtora ‚pięterka’)

2 wiśniowe galaretki

1/2L śmietany kremówki 30% (ponieważ ze śmietaną Zott nie wyszło, kupiłam Ramę Cremefine do ubijania w ‚wazoniku’ i było to bardzo dobre rozwiązanie)

1 serek waniliowy homogenizowany 250g (musi to być serek sztywny, nie płynny, polecam Maćkowy do tegoż ciasta)

3 łyżeczki żelatyny (Delecta)

1 słoik kompotu wiśniowego bez pestek

PRZEPIS:
1. sucharki zgniatamy, kruszymy, po prostu się na nich wyżywamy :D następnie mieszamy je z Nutellą
2. wykładamy masą tortownicę i wkładamy do lodówki (dobrze jest tortownicę nasmarować tłuszczem by masa się nie kleiła do podłoża)
3. ubijamy śmietanę na sztywno
4. rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącej wody i studzimy
5. do śmietany dodajemy serek i przestudzoną żelatynę, mieszamy i przerzucamy masę serową na masę nutellową, wkładamy do lodówki
6. należy poczekać trochę – ok. 2 godziny – czasu, by masa serowa zastygła, zanim weźmiemy się za galaretkę
7. odsączamy wiśnie z kompotu i układamy na zastygłej masie serowej (nie wylewać kompotu!)
8. rozpuszczamy galaretkę w 1L kompotu (lub wody jeśli wypiliśmy kompot w trakcie robienia ciasta ;P lub go wylaliśmy do zlewu!) i studzimy galaretkę
9. przestudzoną galaretkę wylewamy na przestudzoną masę serową z wiśniami i wkładamy do lodówki, a jak galaretka zastygnie – wciągamy ciasto aż się uszy trzęsą! :) 

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ciasto zniknęło!

Coś pięknego (lampiony w Poznaniu) http://www.youtube.com/watch?v=zsqmExj9CBw&list=FLfGlF_hG6gOTLxIGAK9NG3A&index=4&feature=plpp_video

Reklamy